Een huis kopen is niet eenvoudig. Alleen al een geschikt huis vinden en ervoor zorgen dat je het kunt kopen is een uitdaging. Laat staan dat je rekening houdt met alle ingewikkelde zaken die je tegenkomt tijdens de aankoop van je woning. Een verzameling van termen, bepalingen en voorwaarden die je in grote lijnen wel moet begrijpen, om jezelf niet in ongemakkelijke posities te brengen. Dit zijn 7 ingewikkelde aandachtspunten tijdens de aankoop van je woning. Kun je je alvast voorbereiden.
Wanneer je bod op de woning is geaccepteerd ga je de koopakte ondertekenen. Hierin staan alle bijzonderheden rondom de woning, de verkopende partij, de aankopende partij, de overeengekomen koopsom en de datum van de overdracht. Het is belangrijk om deze akte en straks die bij de levering (de sleuteloverdracht) goed te begrijpen. Je koopt niet zomaar een brood. Heb je moeite met bepaalde termen of bepalingen, vraag je makelaar of adviseur om hulp. Domme vragen bestaan niet!
Wanneer je een hypotheek aanvraagt, krijg je eerst een offerte die vergezeld gaat van voorwaarden. Hierin staan alle belangrijke bepalingen, je rechten en je plichten rondom de financiering van je nieuwe woning. De hypotheek brengt financiële verplichtingen met zich mee, dus als hier dingen in staan die je niet helemaal kunt duiden, vraag dan je hypotheekadviseur om ze uit te leggen. De meeste adviseurs nemen de offerte en voorwaarden graag met je door.
De meeste woningaankopen zijn onder voorbehoud van financiering (als de hypotheek niet rond komt, dan kun je van de koop afzien), maar zéker bij oudere panden soms ook onder voorbehoud van een bouwtechnische keuring. Bij een keuring wordt de bouwtechnische staat van het pand onderzocht, zodat je vóór je erin trekt, weet waar je aan toe bent als het gaat om onderhoud of eventuele gebreken. Laat je dan goed voorlichten door een bouwkundig expert.
Bij de verkoop van een pand wordt meestal ingegaan op de fundering, isolatie, de installaties en de onderhoudsgevoeligheid van het pand. Dit zijn sowieso belangrijke onderdelen om op te letten, ook of misschien wel juist als je zelf die kennis niet hebt. De bouwtechnische termen geven je meer inzicht in de staat van de woning en mogelijke werkzaamheden die je op korte termijn zult moeten (laten) uitvoeren.
In sommige gemeenten staan woningen op erfpachtgrond. Dat betekent dat de grond van een ander, zoals de gemeente of een andere instantie, is. Je koopt dan wel het pand dat erop staat, maar je betaald erfpacht, een soort huur, voor de grond waarop je woont. Als dit van toepassing is, is het belangrijk om je in te lezen in de voorwaarden: hoe lang loopt deze constructie nog? Wat zijn jouw rechten en plichten? Laat je financieel adviseur eventueel meekijken als je het idee hebt dat je het niet helemaal helder hebt.
Bij bepaalde woningen, meestal zijn dat koopappartementen, is het pand onderdeel van een VvE, een Vereniging van Eigenaren. Omdat er een gedeeld gebouw is met alle woningen er in, zijn er altijd zaken die gezamenlijk geregeld moeten worden. Dit kan gaan om het lappen van de ramen en het onderhoud van de gevel, maar ook bepaalde installaties zoals een lift of luchtbehandeling en zelfs zonnepanelen. Koop je een woning die onderdeel is van een VvE, neem dan ook de statuten, reglementen en de financiële situatie van de vereniging onder de loep. Wat moet je zelf bijdragen, wie neemt de besluiten en wat zijn je rechten en plichten als lid?
Naast de genoemde onderdelen, zijn er nog termen als eigendomsrechten, erfdienstbaarheden (zoals het recht van overpad voor de buren) en andere juridische aspecten die van toepassing kunnen zijn. Laat je altijd goed informeren door je aankoop makelaar, je financieel adviseur of een juridisch adviseur. Zo weet je waar je aan toe bent, nog vóór je de sleutel voor het eerst zelf in het slot steekt en heb je geen verrassingen achteraf!
Het is een trend dat mensen steeds vaker zélf alles willen regelen. Het is tenslotte goedkoper om zonder makelaar een huis te (ver)kopen. Alleen mis je dan, los van het stuk dat je ontzorgd word, een schat aan kennis en ervaring. Als het gaat om belangrijke aandachtspunten zijn er zomaar dingen waar je in de drukte overheen leest, waar je vervolgens wel mee in aanraking komt. Een huis kopen is waarschijnlijk de grootste uitgave die je ooit doet. Daarvoor wil je goed beslagen ten ijs komen. Laat je dan ook altijd goed bijpraten als het gaat om belangrijke aandachtspunten en ingewikkelde termen. Onderaan de streep maakt dat je leven én het wonen een stuk makkelijker.
Met een account kun je onder andere email updates krijgen van zoekopdrachten, notities schrijven bij woningen en de wijzigingen volgen van een woning.