Vanaf 1 januari 2021 is het nieuwe energielabel verplicht. Wat is er allemaal veranderd? Het grootste verschil is dat je voorheen een energielabel online kon aanvragen. Nu moet er eerst een gecertificeerd adviseur langs komen om de woning op te nemen.
(voorbeeld energielabel bron www.rvo.nl)
Het energielabel geeft huurders en kopers informatie hoe zuinig of onzuinig een woning is. Kies je voor een zuinige woning? Dan betekent dit een lagere energierekening, minder Co2-uitstoot en meer wooncomfort in huis. Met de klassen A++++ (zeer zuinig) tot en met G (zeer onzuinig) geeft het label aan hoe energiezuinig een huis is ten opzichte van soortgelijke huizen. Maatregelen zoals energiezuinige verwarming, goede isolatie, HR++ of triple glas en zonnepanelen maken een huis energiezuinig. De kenmerken van de woning worden met het energielabel beschreven in een pdf document.
Het energielabel heeft voordelen voor de eigenaar van een huis, kopers van woningen en nieuwe huurders:
– Kopers en nieuwe huurders zien direct of een woning energiezuinig is of niet
– Het energielabel geeft kopers en huurders een indicatie van de energierekening
– Het energielabel laat met voorbeelden zien hoe een eigenaar zijn huis energiezuiniger kan maken
– Het energielabel kan een positieve invloed hebben op de uiteindelijke verkoop- of verhuurprijs van een woning
– Een goed energielabel kan de verkoop of verhuur van een woning versnellen
Bij het verkopen of verhuren van een woning is het verplicht om een definitief energielabel te overhandigen. Doe je dit niet dan riskeer je een boete opgelegd door de Inspectie Leefomgeving en Transport. Bij sommige woningen of bijzondere gebouwen is een energielabel niet verplicht, bijvoorbeeld bij een beschermd monument.
Vanaf 1 januari 2021 is het nieuwe energielabel voor woningen ingevoerd. Het verschil met het eerdere energielabel? Eerst kon je het energielabel eenvoudig voor een paar tientjes online aanvragen. Bij het nieuwe label dient eerst een gecertificeerd energieadviseur de woning op te nemen waarna het label afgegeven kan worden. De kosten hiervoor bedragen tussen de €250,- en €350,- (inclusief btw). Dit bedrag is afhankelijk van het type woning.
Tijdens de inspectie van een energieadviseur wordt gekeken naar:
– Aanwezigheid van de aangebrachte isolatie zoals dak, vloer en gevels
– De afmetingen van de woning
– Installaties zoals cv-ketel, zonnepanelen, mechanische ventilatie, etc.
Een inspectie zal gemiddeld 1 tot 2 uur in beslag nemen. Het is belangrijk om gegevens met betrekking tot installaties of na-isolatie (bijvoorbeeld facturen) bij de hand te hebben. Aan de hand van de inspectie kan de energieadviseur berekenen hoeveel energie nodig is voor verwarming, koeling en ventilatie van de woning.
Heb je al eerder een definitief label aangevraagd? Dan blijft deze gewoon 10 jaar geldig. Op het energielabel vind je de ‘geldig-tot’ datum.
Hoe kan ik controleren of ik al een energielabel heb?
Om te controleren welk energielabel je hebt kun je via de website energielabel.nl je huidige (voorlopige) energielabel controleren. Ook kun je zien tot wanneer het energielabel geldig is.
Met een account kun je onder andere email updates krijgen van zoekopdrachten, notities schrijven bij woningen en de wijzigingen volgen van een woning.