De kaasmarkt in Alkmaar: een traditie die je moet beleven

De kaasmarkt in Alkmaar: een traditie die je moet beleven

Alkmaar is een heerlijke stad om te wonen en te bezoeken. Er valt van alles te zien en beleven: ontdek de kunst in het Stedelijk Museum, vaar met een bootje over de grachten en kanalen, bewonder de historische gebouwen of geniet van een lekker drankje op het Waagplein. En dan is er natuurlijk ook nog dé Alkmaarse traditie: de Kaasmarkt.

 

Al ruim 700 jaar kaasmarkt in Alkmaar

De kaasmarkt in Alkmaar kent een lange geschiedenis. Al in 1365 stond er een kaasweegschaal op het Waagplein, al is niet zeker wanneer de eerste officiële kaasmarkt plaatsvond. Wat wel vaststaat is de oprichting van het kaasdragersgilde in 1593, dus rond die tijd werd de kaasmarkt al regelmatig georganiseerd.

De markt was enorm populair. In de 17e eeuw vond de kaasmarkt plaats op elke vrijdag en zaterdag tussen mei en november, in de 18e eeuw waren dat al 4 kaasmarkten in de week. Vaak duurden ze tot na middernacht. Het Waagplein bleef altijd de vaste locatie. Was er meer ruimte nodig? Dan werden er zelfs huizen gesloopt om het plein te vergroten.

 

De kaasmarkt nu: hoe gaat dat eigenlijk?

Tegenwoordig trekt de kaasmarkt nog steeds tienduizenden bezoekers. Het is dan ook de grootste kaasmarkt van Nederland! Van april t/m september is de markt elke vrijdagochtend van 10:00 tot 13:00. In juli en augustus is er ook een avondkaasmarkt op elke dinsdag tussen 19:00 en 21:00.

Op vrijdag begint de dag al vroeg. Om 07:00 brengen vrachtwagens de kazen naar het Waagplein, waar de ‘zetters’ meer dan 2000 kazen uitladen en in lange rijen neerleggen. Om 09:30 arriveren de kaasdragers. Ben je te laat? Dan betaal je een boete. Net als vroeger. Een kwartier later houdt de ‘kaasvader’, het hoofd van de kaasdragers, een zogenaamd appél: zijn er bijzonderheden, is iedereen aanwezig, wie gaat waar aan het werk?

Dan, om 10:00, is het zo ver. De kaasbel wordt geluid en de markt is geopend. Keurmeesters keuren de kazen op kwaliteit en smaak en daarna wordt ouderwets onderhandeld over de prijs. Is de deal gesloten, dan brengen de kaasdragers de kaas op een berrie naar de weegschaal op de Waag. Daarna dragen ze de kaas naar de vrachtwagens. Dat kaasdragen lijkt misschien makkelijk, maar vergis je niet: op een berrie ligt ruim 100 kilo kaas!

TOP