De roerende zaken

Roerende zaken

 

Je hebt vast wel eens het woord ‘’onroerend goed’’ voorbij zien komen, maar wist je dat er ook roerende zaken bestaan? Weet jij al het verschil tussen roerende en onroerende zaken? In deze blog leggen wij je het uit.

Onroerende zaken vs. roerende zaken

Als we kijken in het Burgerlijk wetboek wordt onder onroerende zaken verstaan: de grond, beplantingen, alsook de gebouwen die met de grond zijn verenigd. Roerende zaken zijn alle zaken die niet onroerend zijn. Een woning die je koopt of verkoopt heeft zowel onroerende als roerende zaken. Wat is het verschil? Een onroerende zaak/goed is de grond en de gebouwen die op de grond staan. Als je kijkt naar een woning is de woning samen met de grond een onroerend goed. Daarnaast hoort alles wat aan de woning vastzit en waar eerst gesloopt moet worden voordat het los komt hier ook bij. De keuken in een woning, een op maat gemaakte kast, de bomen/planten in de tuin en een douche zijn voorbeelden van onroerende zaken. Met andere woorden: deze zaken zitten vast in of aan de woning en tuin.

Roerende zaken daarentegen zijn de dingen die verplaatst kunnen worden en dus los staan van de woning. Voorbeelden van roerende zaken zijn (rol)gordijnen, kasten, lampen (geen inbouwapparatuur) of de deurbel.

Waar moet je op letten bij het (ver)kopen van een woning?

Bij de verkoop of koop van een woning is het belangrijk dat je weet wat er bij de woning hoort en welke zaken onder roerende zaken worden verstaan. Let er als koper van een woning op dat roerende zaken in het algemeen niet achter gelaten worden. In overleg met de verkoper zijn de roerende zaken over te nemen. Vaak zie je in de brochure of een document van de koopwoning een lijst met zaken die achterblijven en zaken die de verkoper meeneemt.

De verkoper hoort dus een document te maken met zaken die ze houden en zaken die over te nemen zijn. Is die er niet? Vraag dit dan na bij de verkoper van de woning of verkopend makelaar.

Wist je dat vastgelijmde vloerbedekking onroerend goed is en een los tapijt roerend goed? Hier is vaak onduidelijkheid over dus overleg dit goed met de verkoper. Maak eventueel samen een lijst om voor alle zaken in en om het huis duidelijk te hebben wat er wel en niet achterblijft.

De afspraken vastleggen

Het gesprek met de verkoper is geweest en het is duidelijk welke zaken onroerend en roerend zijn. En dan? Leg dit vast in de koopovereenkomst bij de makelaar. Dit maakt duidelijk wat u bij de koop van het huis gaat overnemen. Zo voorkom je vervelende verrassingen achteraf.

Heb je nog andere vragen?

Je kan altijd contact met ons opnemen, ga voor onze contact gegevens naar de contact pagina. Of bekijk de antwoorden op de meest gestelde vragen.

 

TOP